Rehabilitering

Definisjonen på rehabilitering i veterinærmedisin er «å avhjelpe eller begrense konsekvensene av invaliditet eller sykdom».

Målet med rehabiliteringen er å oppnå best mulig funksjon på kortest mulig tid etter en skade eller operasjon. Man ønsker å forkorte og minske dyrets lidelse, samt gi hunden best mulig funksjon tilbake. I tillegg er det viktig å forhindre sekundære overbelastninger som gjerne kommer når hunden belaster kroppen feil.

Dyr med skader og sykdom som påvirker bevegelsesapparatet vil belaste kroppen feil. Dette fører til at den/de kroppsdelene som er skadet blir svakere. Muskelvev, knokkelvev og bruskvev blir redusert og svakere når de ikke blir belastet. Sener og ligamenter vil også gradvis tåle mindre belastning. Pga at dyret avlaster det skadde området vil de friske delene av bevegelsesapparatet få økt belastning, noe som igjen kan føre til sekundære belastninger og skader her. Ved hjelp av rehabilitering kan man motvirke og begrense disse negative effektene ved å stimulere til økt belastning av det skadde området sånn at man raskest mulig gjenvinner optimal funksjon.

Hunder med kroniske lidelser, f. eks. artroser, vil rehabilitering kunne føre til bedre funksjon, mindre smerte og redusert bruk av smertestillende medikamenter. Noe som igjen kan gi økt livskvalitet for dyr og eier.

Alle hunder som har gjennomgått en ortopedisk operasjon bør få tilbud om rehabilitering. For ikke å glemmer gamle og stive hunder med muskelsvinn vil ofte få en forbedret livskvalitet ved hjelp av rehabilitering.

Fysioterapi:

Formålet med fysioterapi er å gjenopprette og bevare hundens mobilitet, muskel- og leddfunksjon samt balanse og yteevne

Teknikker:

 • Varmeterapi
 • Kuldeterapi
 • Massasje og stretching
 • Mobilisering av bløtvev og ledd
 • Terapeutiske øvelser
 • Hydroterapi (vanntredemølle)
 • Fitnessballer/peanutballer/balansepute
 • Cavaletti
 • Propriosepsjonstrening

 

Massasje:

 • Massasje hjelper muskelen til å holde seg frisk/sterk. Dette fører til at den både tåler og orker mer.
 • Øker blodsirkulasjonen - transporterer oksygen og næring mer effektivt til muskler, bindevev og indre organer.
 • Stabiliserer blodtrykket - blodkarene utvides slik at blodet strømmer friere.
  Dette fører til at hunden blir mindre stresset og nervøs.
 • Utskillelsen av avfallstoffer går raskere - gir mindre opphopning av "slaggstoffer" (som gir muskelstivhet)
 • Massasje stimulerer nervesystemet slik at det skilles ut et anti-stress hormon.
  Virkningen av dette er beroligende, smertedempende og søvndyssende.
 • Muskler og sener blir elastiske, og hunden får større bevegelsesfrihet.
 • Stoffskiftet i hud og talgkjertler øker og hunden får en fin og blank pels

Massasjen vil kunne gi hunden mer trygghet i forhold til det å bli tatt på og håndtert av fremmede mennesker. Dette er klart en fordel ved f.eks veterinærbesøk, på utstilling eller bare i møte med andre mennesker. Hunden blir mer sosial trygg.

Rehabilitering i vann.

Rehabilitering etter en skade/operasjon gjøres for å få maksimal funksjon på minimal tid.
Gjenopptrening i vann etter skader og operasjoner i skjelettet er meget gunstig fordi man kan trene musklene uten at man belaster skjelettet. Når man svømmer er man i en slags vektløs tilstand, samtidig som man er nødt til å bruke muskulaturen. Rehabiliteringsperioden reduseres med opptil 6 måneder ved å trene i vann.

For å få hunden til å bruke de musklene man ønsker å trene, svømmer de i sirkler, vendinger i begge retninger, serpentiner osv. Når de trenger mer belastning, finnes det også motstrøm som reguleres ut fra hundens kondisjonsnivå. Hunden får raskt bedre kondisjon ved å svømme.

Alle hunder bør svømmer med redningsvest. Dette fordi hunden føler seg trygg og hvis det skulle skje noe som gjør at man må ha hunden opp eller den trenger korrigering, kan man lettere få tak på den.

 Lidelser som har spesielt godt av svømming:

 • Hypertrofisk osteodystrofi (unghunder med betennelse i epifyseskivene som gjør at de får hevelse i knærne)
 • Osteochondrose (bruskløsning i ledd). Dette kan komme av en skade eller det kan være arvelig/medfødt. Mest utbredt på store raser. Legningsprosenten har økt fra 55 % til 75 % etter at man fikk bassengtrening, massasje og stretching.
 • Hofteleddsdysplasi
 • Albueleddsarthrose
 • Skiveprolaps
 • Korsbåndopererte
 • Skjelettlidelser generelt

  Svømming - friske hunder :

For å forebygge skader eller for å få variasjon i treningen, er svømming et godt og morsomt alternativ. Noen svømmebasseng har trinnløst motstrømsanlegg slik at man kan øke intensiteten på treningen etter hvert som hunden kommer i form. Man merker fort at kondisjonen blir bedre når man begynner å svømme. I tillegg får man en gladere hund !

ARTROSER

Hva er artrose?

Det absolutt vanligste leddproblemet hos hunder er artrose og det kan opptre i alle kroppens ledd. Hver femte hund rammes. Mest utsatt er albueledd, hofteledd og bogledd. Artrose er en nedbryting av brusk i kombinasjon med en inflammasjon. Egentlig er det kroppens forsvar som forårsaker artrosen. Kroppen vil reparere og forsøker å erstatte brusket, men dette er en prosess som mislykkes da de glatte, avrundede leddoverflatene blir ruglete og deformerte. Inflammasjon er en av kroppens forsvarsmekanismer hvor en økt blodtilførsel og hvite blodkropper og antikropper skal bidra til heling. Om diagnosen er artrose blir det i stedet hevelse med smerte og stivhet som følge, og da kreves det behandling.

 Symptom på artrose

- Halthet. Artrosehunder halter ofte, men ikke alltid. Dessuten kan det være vanskelig å se om leddene på begge sider er rammet. Da halter hunden like mye på høyre som på venstre.

- Stivhet. Oftest tydelig når hunden reiser seg etter hvile.

- Atferdsendring. Om en ellers barnekjær hund begynner å trekke seg unna kos, klapp og klem, eller om den ikke vil leke lenger skal man ha artrose i bakhodet. Smerte kan være grunnen.

- Mindre muskelmasse. Mister hunden muskler skyldes det at den ikke bruker dem. Hvorfor? Har den vondt?

- Lavere aktivitetsnivå. Om din ellers spretne, livlige hund begynner å henge etter på tur, om den ikke vil hoppe opp i bilen som den pleier, eller om den benytter enhver sjanse til å legge seg ned må man prøve å finne ut hvorfor.

- Vanskeligheter i trappen. Blir trappen et hinder i stedet for et par enkle hopp, kan man mistenke vonde ledd.

- Nedsatt appetitt. Om en ellers matglad hund ikke vil ha mat er det tegn på at noe er feil.

VIKTIG! Mange av symptomene er diffuse og kan være indikasjoner på en rekke lidelser som ikke behøver å være knyttet til ledd. Finn alltid ut hva det er!

 Behandling artrose

- Medisiner og hvile

- Kosttilskudd med bruskstyrkende komponenter, eks cosequin

- Fysioterapi og rehabilitering (se informasjon om  rehabilitering).

 Kosttilskudd bør inneholde glukosaminer/glukosaminoglukaner og/eller chondroitinsulfat.

 Hva er glukosaminer og chondroitinsulfat?
Glukosamin er et molekyl som behøves for å danne glykosaminoglykaner og hyaluronsyre, molekyler som er viktige bestanddeler av leddbrusk. Chondroitinsulfat er en type  glykosaminoglykan. Man kan tenke på dem som leire (glukosamin) og klossene (chondroitin sulfat) som utgjør en vegg (leddbrusk). Noen kilder til glukosamin inkluderer krabbe, rekeskall og grønnleppet musling. Chondroitinsulfat finnes i bla haibrusk .

Hvorfor er det gunstig med tilskudd av chondroitinsulfat og glukosaminer?
Chondrocytter (bruskceller) bruker disse stoffene til vedlikehold og eventuell reparasjon av bruskvevet. Se informasjon om cosequin.

 

 

GODE PRODUKTER

Gode produkter som kan benyttes til hunder med skjelettlidelser.

Fås kjøpt hos Stav Veterinærsenter og Øya Dyreklinikk.

 • DR.BADDAKY'S FISKEOLJE

  Dr. Baddakys Fiskeolje er en kvalitetsolje fremstilt fra dypvannsfisk. Fisken fanges i Stillehavet utenfor kysten til Sør-Amerika fordi kvaliteten på denne fisken er best. Videre produksjon med rensing skjer i Norge hvor fiskeoljen molekulærdistilleres og tappes på mørke glassflasker eller kapsler under farmasøytisk kontroll for å garantere ytterste kvalitet av omega-3 fettsyrene. Dr.Baddakys Fiskeolje er kun tilsatt alfa-tokoferol (E-vitamin) som sammen med den lufttette og mørke forpakningen beskytter omega-3 fettsyrene mot harskning.

  Fiskeolje fremstilles av fiskefettet og ikke lever. Den inneholder derfor lite vitamin A og D, og det er ingen fare for overdosering av disse to vitaminene ved bruk av Dr. Baddakys Fiskeolje.

  Hvorfor Omega-3 fettsyrer?
  Det finnes to grupper livsviktige fettsyrer, omega-3 og omega-6 fettsyrer. De fleste hunde- og kattefôr inneholder rikelig med omega-6 fettsyrer, men er fattige på omega-3 fettsyrer. Dr. Baddakys Fiskeolje er rik på omega-3 fettsyrer.
  Omega-3 fettsyrer er viktig for blodgjennomstrømningen og for kroppens immunforsvar. Av omega-3 fettsyrene lager kroppens celler vevshormoner eller signalstoffer med helt spesielle egenskaper. Disse vevshormonene kan bare lages av omega-3 fettsyrer, og omega-3 fettsyrer er essensielle fettsyrer d.v.s. de må tilføres kroppen via kosten, akkurat som vitaminer.
  Viktige organer i kroppens forsvarsmekanismer er huden og mage-tarm kanalen. I alle disse organene har vevshormoner laget av omega-3 fettsyrer en veldig viktig funksjon.

  Omega-3 fettsyrer er også viktige byggesteiner. Celler som har et særlig høyt innhold av omega-3 fettsyrer finner vi i hjernen, i øyets netthinne, i hanndyrenes kjønnsceller og i blodets forsvarsceller. Omega-3 fettsyrene finnes i høyere konsentrasjoner i fostrenes blod enn i mordyrets.
  Omega-3 fettsyrer er livsnødvendige for både dyr og mennesker, men tilførselen av omega-3 fettsyrer er ofte for knapp. Det er videre vanskelig å blande fiskeolje inn i ferdigfôr (tørrfôr) fordi omega-3 fettsyrene har lett for å harskne under lagring. Dr.Baddakys Fiskeolje bør derfor brukes som daglig kosttilskudd.

 • COSEQUIN til hund og katt.

  Et viktig prinsipp innen dagens medisinske tankegang, er å gi riktig ernæring for å stimulere organismens egne vedlikeholdssystemer til å yte sitt beste. Klinisk ernæring er å målrettet tilføre korrekte mengder av spesielle næringsstoffer som stimulerer kroppens naturlige vedlikeholdsmekanismer best mulig. Under normale forhold har organismen nok av disse stoffene. Ved skade øker behovet dramatisk. Cosequin er en høyrenset og korrekt blanding av naturlige næringsstoffer som forbrukes i leddstoffskiftet.
  Brusk består av et bindevevsnett hvor det sitter bruskceller. Cellene produserer kjemiske stoffer som binder store mengder vann, og gjør brusk til en solid, fjærende pute som absorberer støt og belastning og beskytter underliggende beinvev. Brusk og leddvæske sammen gir leddet en friksjonsfri bevegelse.
  Når brusk utsettes for mekanisk belastning, slites den ned. Bruskcellene må stadig fornye delene i brusken. I et friskt ledd klarer bruskcellene å bygge opp like mye som til enhver tid slites ned.
  Ved overbelastning eller skade blir nedbrytningen større enn oppbygningen, og dette fører til leddskader og artrose. Leddskader og slitasjeforandringer forekommer hyppig og gir redusert livskvalitet. Leddlidelser kan være akutte eller kroniske, arvelig disponerte, eller ervervet etter skade eller langvarig slitasje. Ved mistanke om leddforandringer bør dyret undersøkes av dyrlege. Se eget avsnitt om artrose.
  Cosequin er en viktig del av behandlingen av leddlidelser, da dette kosttilskuddet vil
  • Stimulere bruskcellene til økt produksjon
  • Blokkere stoffer som bryter ned brusken
  • Stimulere blodsirkulasjonen i beinvev under brusken
  • Dempe smerte- og betennelsesreaksjonen i leddet

  Cosequin er også gunstig å bruke forebyggende da:
  – Næringsstoffene gir sunn leddfunksjon ved hard trening og belastning og forebygger derfor skader.
  – Slitasjeforandringer som følge av overbelastning ved uheldig leddutforming ved f.eks. dysplasi (HD) og andre leddforandringer, blir mindre ved optimal tilførsel av næringsstoffer fra et tidlig stadium.
  Cosequin inneholder kun kroppens egne stoffer i riktige, tilpassede mengder, og har ingen uønskede virkninger i organismen.
  Kosttilskudd kan gis samtidig med annen medisinsk behandling
  Smertestillende betennelsesdempende medisiner kan benyttes samtidig med de aktuelle næringsstoffer.
  Til katt: Beskytter også slimhinner i urinveiene ved betennelse (FLUTD).

 • BACK ON TRACK

  Slik virker Back On Track!
  Back on Tracks ledd- og muskelbandasjer er laget av funksjonelle tekstiler med varmereflekterende egenskaper. Tekstilet er en synergi av gamle kinesiske erfaringer og moderne vitenskapelig tekstilteknologi.
  Ved fremstilling av polyester- eller polypropylentrådene smeltes keramiske partikler inn i trådene. Egenskapen hos disse keramiske partiklene er at når de blir varmet opp av kroppsvarmen, blir stråler reflektert tilbake til kroppen. Varmen som på denne måten blir reflektert er en langbølge varmestråling, som også er kjent som langbølge infrarød stråling.
  Varmestråling:
  Det er velkjent og dokumentert at langbølge infrarød varmestråling øker blodsirkulasjonen. Den økte blodsirkulasjonen i vevet medvirker til å lindre muskelspenninger og forbedrer yteevnen. En viktig egenskap er den skadeforebyggende effekten du får når produktet brukes til trening eller konkurranse

 • NYPE

  Nypepulver til hund og hest.
  Nypepulver kan være et godt alternativ til medisiner og brukes til å øke mobiliteten i leddene hos deg, din hund og din hest.
  Nypepulver er rik på mange vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer som kroppen trenger for å oppnå bedre trivsel.
  Den inneholder antioksidanter som beskytter kroppens celler. Nypepulver er et rent naturprodukt. Til produktet brukes det kun viltvoksende nyper, som ikke er kunstgjødslet eller sprøytet, fra fjellene i Chile.
  Nypene er ovnstørket, ikke soltørket utendørs. Ved ovnstørking har man fullstendig kontroll på tørkeprosessen, noe som er en fordel i forhold til å bevare C-og B-vitaminer